Grand National Bayındırlık, İmar, Ulaşım ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, 10. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı'nın üçüncü gününde düzenlenen konferansların açılış oturumunda sunum yaptı.
(Avrasya Demiryolu). Türkiye meclisi, İstanbulAnkara ve Ankaraİzmir demiryolu hatlarına açıklamalarda bulundu ve bunlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“1 trilyon dolarlık ihracat hedefi güçlü altyapı olacak”
Etkinlikte konuşan Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin son 21 yılda ulaşım sektöründe büyük mesafeler kat ettiğine dikkat çekerek, dev ulaşım ve altyapı projelerinden örnekler verdi.
Karaismailoğlu, "İhracatımız 25 milyar dolardan 254 milyar dolara çıktığı gibi, güçlü altyapı sayesinde 1 trilyon dolarlık ihracat hedefine ulaşılacaktır."
Karaismailoğlu, Türkiye'nin coğrafi konumunun avantajını değerlendirmenin önemine vurgu yaparak, 67 ülkeye, 1,6 milyar kişiye ve 43,2 trilyon dolarlık ekonomiye 4 saatlik uçuşla ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti.
Karaismailoğlu, dünya ticaret hacminin 15 milyar ton olduğuna dikkat çekerek, bu rakamın 2030'da 25 milyar tona, 2050'de ise 95 milyar tona ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
"Yatırımların çoğu demiryollarına ayrılıyor"
Adil Karaismailoğlu, 20032023 yılları arasında ulaşım, haberleşme ve altyapıya 193,9 milyar dolar yatırım yaptığını belirterek, bu yatırımın 40 milyar dolarını otoyolların aldığını söyledi.
Karaismailoğlu, şimdi ağırlık verecekleri demiryoluna 2053 yılına kadar 64 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını ifade ederek, yakın zamanda bu alanda AnkaraSivas hızlı tren hattını hizmete açtıklarını anlattı.
Karaismailoğlu, şu anda 29,33 kilometre olan bölünmüş yol ağını 2053 yılında 38,60 kilometreye çıkaracaklarını, 13 bin 919 kilometre olan demiryolu uzunluğunu ise 28 bin 590 kilometreye çıkaracaklarını bildirdi.
“508 KM HAT 3,5 SAAT’E KISA KALDI”
Adil Karaismailoğlu, Ankaraİzmir hızlı tren hattında çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Tam 508 kilometre uzunluğunda. İnşallah 2024 yılı sonuna kadar bunları bitirmek istiyoruz. 508 kilometrelik Ankaraİzmir güzergahı 3,5 saate inecek.”
Karaismailoğlu, Bursa ile Balıkesir'i Ankaraİstanbul hızlı tren hattına bağlayacaklarını belirterek, 313 kilometrelik MersinAdanaOsmaniyeGaziantep hızlı tren hattında yoğun çalışmaların yapıldığını vurguladı. ve bu hattın 2025 yılında tamamlanacağını.
Karaismailoğlu, "Proje tamamlandığında Gaziantep'te durmayacak. Şanlıurfa'dan Mardin'e kadar devam edecek. Şanlıurfa tarafının projesi tamamlandı. Önümüzdeki dönemde reklamı yapılacak” dedi.
“ANKARAİSTANBUL SÜRESİNİ 80 DAKİKAYA İNDİRDİK”
Karaismailoğlu, “Türkiye'nin en prestijli projelerinden ve dünyanın en büyük teknoloji merkezlerinden biri olan Ankaraİstanbul'u 80 dakikaya indiriyoruz. 80 dakika sevgili arkadaşlar. Bu çok önemli bir yatırım.” Uçağı tamamen hikayeye dahil edin. Ülkemize 350 kilometre konfor sunacağız. Burası Osaka. Tokyo arasındaki Shinkansen'e benzer bir projedir. Bu, maksimum hızı 350 kilometre olan bir hat. AnkaraBeypazarıNarlıhanAkyazı üzerinden Adapazarı, Kocaeli ve Söğütlüçeşme'ye kadar uzayacak KızılaySöğütlüçeşme arasını 80 dakikaya indireceğiz.
344 kilometre uzunluğundadır. 52 Şu anda 2 bin 251 km'lik hızlı tren hattımız var ama yapımı devam eden 3 bin 795 km'lik hızlı tren ve raylı sistem yatırımımız da var. "Tek ülke olacak. Planladığımız güzergâhlardan geçersek, Türkiye dünyadaki tüm ülkelerden çok daha üstün bir demiryolu ağına sahip olacak” dedi.
Karaismailoğlu, KaramanNiğde arasındaki çalışmaların devam edeceğini, 2024 yılı sonuna kadar bu hattı hizmete açacaklarını, ardından NiğdeMersin arasındaki demiryolu hattını da tamamlayacaklarını belirterek,
“Burası tamamlandığında İstanbul ile Ankara'yı birbirine bağlayacağız. doğrudan Mersin'e ve Akdeniz'e ulaşacağız. Ayrıca MersinGaziantep hattına entegre edilecek. Bütün bu hatları tamamladığımızda İstanbul'dan hızlı trene binen bir vatandaşımız kesintisiz olarak Gaziantep'e ulaşmış olacak" dedi.