Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin dolar/TL'nin 18'den 10 seviyesine çekildiği geceyi "Arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika" sözleriyle anlatması, şaşkınlıkla karşılandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dört ayda verdiği toplam 500 baz puanlık faiz indirimiyle 18 liraya kadar yükselen dolar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'kur korumalı TL mevduat desteği' sonrası 10 lira bandına kadar geriledi. Ancak bu gerileme, kurun peş peşe rekor kırdığı dönemde yapılan zamların geri alınmasına yetmedi. Erdoğan'ın 'faiz sebep, enflasyon sonuç' tezi doğrultusunda atılan adımların devamının sağlanması için getirilen sistem, ekonomistlerin de eleştirilerine neden oldu. Birçok kişi bunun sürdürülebilir olmadığını, Hazine'ye ekstra yük bindirildiğini söyledi.
Nitekim kur, 29 Aralık itibariyle yeniden psikolojik sınır olarak kabul edilen 12.50 seviyesini aştı. Bu haberin yazıldığı sıradaysa 13,42'den 13,00 seviyelerine dönmüştü. Tartışmalar sürerken, sahneye Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati çıktı. Konuyla ilgili ilk değerlendirmesinde dolar/TL'deki düşüş nedeniyle küçük yatırımcının, yani sade vatandaşın 'çarpıldığını' söyleyen Nebati, dün de CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı.
'20 ARALIK BÜYÜK BİR GECEYDİ'
Erdoğan'ın yeni sistemi açıklaması sonrası doların 18 liradan 11'e gerilediği 20 Aralık gecesiyle ilgili söyledikleri, kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı: "Cumhurbaşkanımızın konuşmasından sonra döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum. Arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika. 20 Aralık büyük bir geceydi." Nebati'nin açıklamaları bununla da sınırlı kalmadı. Türkiye'nin ekonomisine yön veren isimlerden biri olarak, ABD Merkez Bankası'nın beş aile tarafından yönetildiğini ileri sürdü.
GÖREVE NASIL GELMİŞTİ?
Nureddin Nebati, Kasım 2020'de Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa eden ve görevde bulunduğu süre boyunca attığı tartışmalı adımlarla gündeme gelen Berat Albayrak'ın en yakınlarından biriydi. Albayrak ayrıldıktan sonra da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı görevine devam etti. Bu sürede yeni bakan Lütfi Elvan'a bağlı çalıştı. Ancak Elvan'ın mevcut ekonomi politikalarıyla ilgili görüşleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibininkileriyle ters düşüyordu. Aralık 2021'de Elvan, Erdoğan'ın "Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" şeklindeki ifadesinden çok geçmeden 'görevden affını' istedi.
Elvan'ın ayrılığının konuşulduğu dönemde düşük faiz politikasını savunusuyla öne çıkan Nebati de böylece bakanlık koltuğuna oturmuş oldu. Bu atama, yeni bakanın ekonomi eğitimi bulunmaması nedeniyle kamuoyunda tepki çekti. 'Gölge patron': Berat Albayrak'ın çevresi ekonomi yönetimini nasıl şekillendirdi?'Gölge patron': Berat Albayrak'ın çevresi ekonomi yönetimini nasıl şekillendirdi?