Reuters’tan çarpıcı s’avaş analizi ‘Türkiye’nin diğer talihi kalmadı’ İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna s’avaşındaki yerini analiz eden bir makale yayımladı. Yazıda, Türkiye’nin iki ülke ile işbirliklerine ilgi çekilirken, ‘Türkiye’nin manevra kısmı kalmadı’ ifadelerine yer verdi. Rusya ve Ukrayna arasında bir müddetdir yaşanan gerilim dün sabah Rus ordusunun Ukrayna’ya girmesiyle işgale dönüşürken, Türkiye’nin tutumu da epey zamandır tartışılıyordu. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ne Rusya ne de Ukrayna’dan vazgeçebileceklerini söylemişti.
Reuters, Türkiye’nin bu savaşta olduğu koordinatı analiz eden bir makale yayımladı. Yazıda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yıllarda hem Moskova hatta Kiev ile güçlü ekonomik ve siyasi ilişkiler ilerletmesi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki olarak Türkiye’yi hassas bir koordinatda bırakıyor” ifadeleri tüketilirken, “Türkiye’nin manevra kısmı kalmadı” vurgusu yapıldı. Ankara’nın turizm, gaz, tahıl, tarım projeleri ve nükleer enerji mevzusunda Rusya ile ekonomik olarak ters düşmeyi göze alamayacağı da belirtildi.
ERDOĞAN, NATO’YU ELEŞTİRDİ Bu sebepten Türkiye’nin alakalı davranması gerektiği vurgulanan makalede, “Ukrayna ile artan turizm, ticaret ve savunma bağları da, Ukrayna’nın toprak tümlüğünü destek verdiğini ve Rusya’nın işgalinden “samimilikle üzüntü duyduğunu” söyleyen Erdoğan hedefiyle hesaplamaların bir parçası” ifadeleri kullanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile alakalı, “Sıradan bir kınama cümbüşüne dönmemeli, NATO daha kararlı bir ismim atmalı” dedi. Sözcü’nün aktardığını göre Reuters, Türkiye’nin fazlası alanda Rusya ve Ukrayna ile iş birliği içinde olduğunu ifade ederek bu alanları sıraladı:… HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNE T'IKLAYINIZ.
TURİZM: Turizmin Türkiye ekonomisi amacıyla ehemmiyetli bir döviz kaynağı olduğu aktarılan makalede, liradaki düşüşün neden olduğu ekonomik sorunların turizm gelirinin ehemmiyetini daha da artırdığı vurgulandı. 2019 yılında 7 milyon Rus yurtdaşının Türkiye’yi ziyaret ettiği, bunun Rus yurtdaşları hedefiyle Türkiye’nin birinci tercih anlamına geldiği belirtildi. Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi 2,1 milyon Ukraynalının ziyaret ettiği hatırlatılırken, Türk hükümetinin iki ülkeden de turizm tarafından ehemmiyetli bir gelire sahip olduğu vurgulandı.
SAVUNMA SANAYİ: Türkiye, Washington’un yaptırımlarına rağmen Rusya’dan S-400 tipi füze savunma sistemi aldı ve gelecekte de benzer bir anlaşma gerçekleştireceğinin sinyalini verdi. Erdoğan Eylül ayında Türkiye’nin savaş uçakları ve denizaltılar da dahil olmak suretiyle Rusya ile daha fazla ortak savunma endüstrii adımı atmayı düşündüğünü konuştu. Reuters’ın analiz makalesinde ayrıca Türkiye’nin Ukrayna’ya gelişmiş insansız hava vasıtaları sattığı hatırlatılırken, “Bu alışveriş ve daha fazla ortak üretim hedefiyle bir anlaşmaya varılması Moskova’yı kızdırdı” ifadeleri kullanıldı. ENERJİ: Rus naturalgazı, geçen yıl Türkiye’nin ithalata bağımlı naturalgaz alımlarının yüzde 45’ini oluştururken, Türkiye, Rusya’dan ham petrol da ithal ediyor. HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNE T'IKLAYINIZ.
TARIM: Tarım bakanlığı işgal sebebiyle arz bozukluğu beklediğini söylese de, Türkiye tahıl hedefiyle iki ülkeye büyük oranda bağımlı. Rusya, 2021 yılında Türkiye’nin tahıl ithalatının yüzde 56’sını 2,24 milyar dolarla karşılarken, Ukrayna’dan yapılan ithalat. ise 861 milyon doları buldu. NÜKLEER: Rus nükleer devi Rosatom, Türkiye’nin güneyindeki Akkuyu’da bir nükleer santral inşa ediyor. Erdoğan, Rusya’nın iki santralin daha inşasında işbirliği yapmasını tavsiye etti.
REKABET: Türkiye ile Rusya arasında jeopolitik rekabet ilişkileri karıştıran etmenler arasında yer almakta. Türkiye, Rus destekli Suriye hükümet güçlerini geri püskürtmek amacıyla kuzey Suriye’ye asker yerleştirirken, iki ülke Libya ve Dağlık Karabağ’daki savaşlarda rakip doğrultuları destekledi.