Çocuğunuzda eğer bu belirtiler varsa hemen doktora koşun
Koronavirüs salgını bitmeden şimdi de Strep A bakterisi salgını kapıya dayandı. İngiltere’de bir haftada 6 çocuğu öldüren Strep A bakterisi için alarm verildi. Strep A nedeniyle ölümler önceki yıllara göre 5 kat arttı. “Strep A nedir, Türkiye’de görüldü mü?”, “Strep A nasıl yayılır?”, “Strep A’nın belirtileri nelerdir?” ve “Strep A hangi hastalıklara yol açar?”… İşte cevapları…
devamı diğer sayfada
İngiltere’de son bir haftada 6 çocuk Strep A’nın neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybederken, uzmanlar hastalığın küresel olarak yayılmasından endişeleniyor. İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), son bir hafta içinde İngiltere’de ve Galler’de, Strep A teşhisi konulduktan sonra bakterinin neden olduğu invasif GAS hastalığı nedeniyle 10 yaşın altındaki 6 çocuğun öldüğünü duyurdu. Strep A, Türkiye’de de görüldü mü: Strep A belirtileri neler? Yeni astalık, küresel çapta tedirginliğe neden oldu.
A Grubu strep bakterileri, ufak hastalıklardan ölümcül hastalıklara kadar pek çok enfeksiyona neden olabiliyor. Ancak, bakteri nedeniyle şimdiye kadar ölümcül hastalıklar nadir görülmüştü. UKHSA verilerine göre, bu yıl İngiltere’de 1-4 yaş arası 100 bin çocuk başına 2.3 Strep A vakası yaşandı. Bu oran pandemi öncesi dönemde (2017-2019) ortalama 0,5 olarak kayıtlara geçti.
Bununla birlikte kuruluş, son birkaç hafta içinde çocuklarda alt solunum yolu Strep A enfeksiyonlarında ciddi hastalığa neden olan artışa ilişkin raporların ardından soruşturmaların sürdüğünü bildirdi. UKHSA, yeni bir Strep A varyantının dolaşımda olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını ve artışın büyük olasılıkla dolaşımdaki yüksek miktarda bakteri ve sosyalleşme ile ilişkili olduğunu belirledi.
Strep A bakterisi nedir? Strep A veya Grup A streptokok (GAS) boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür ve çoğu insanda herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, burun, boğaz ve akciğerlerde farklı hastalıklara neden olabilir.
Strep A semptomları arasında yutkunma sırasında ağrı, ateş, beyaz benekli şişmiş bademcikler, şişmiş boyun bezleri, yüksek ateş veya deri döküntüsü yer alıyor.
Strep A ayrıca aşağıdakilerden herhangi birine neden olabilir:
-Bademcik iltihabı
-Farenjit
-Kızıl
-İmpetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları
-Selülit
-Zatürre
Çoğu boğaz enfeksiyonu vakası tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Cilt enfeksiyonları antibiyotik gerektirebilir. Bununla birlikte Strep A,, zaman zaman invazif GAS (iGAS) olarak bilinen çok ciddi enfeksiyonlara da neden olabilir.
İnvasif Gas (iGAS) hastalığı nedir? İnvaziv GAS hastalığı, bakteri vücudun doğal savunmasını aşıp kan, derin kas veya akciğerler gibi vücudun normalde bulunmadığı bölgelerine girdiğinde ortaya çıkıyor. İnvaziv GAS hastalığının en şiddetli biçimleri Streptokokal Toksik Şok Sendromu ( belirtileri arasında yüksek ateş, düşük tansiyon, kızıl, böbrek veya karaciğer hasarı ve kusma ve ishal bulunur) ve Nekrotizan Fasiit veya “et yiyen hastalık” tır. Nekrotizan Fasiit hastalığı dokuların tahrip olmasına neden olan ve ameliyat gerektiren bir enfeksiyondur. Bu hastalıkların her ikisi de nadir olarak ortaya çıkar, ancak Toksik Şok Sendromu yüksek ölüm oranına sahiptir. Tedaviler farklı antibiyotik türlerini içerir ve semptomların ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak kan nakli yapılabilir.
iGAS’ın belirtileri neler? İnvaziv GAS’ın erken belirtileri ve semptomları şunlardır: -Yüksek ateş -Şiddetli kas ağrıları -Vücudun bir bölgesinde ağrı -Yara yerinde kızarıklık -kusma veya ishal