Milyonlarca Çalışana Müjde ! 15 Bin TL Ödeme Yapılacak
Faruk Erdem, kıdem tazminatının nasıl yükseltileceğine dair önemli bilgiler verdi. Asgari ücretlilerin fazladan 15 Bin TL kıdem tazminatını nasıl alacağını açıkladı.
Kıdem tazminatı konusuna değinen Faruk Erdem, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çalışanların kıdem tazminatı sorununa dikkat çeken Faruk Erdem aynı zamanda kıdem tazminatını artırabilmenin de yolunu açıkladı.
‘HARİCİ ŞARTLARI TAMAMLADIKTAN SONRA…’
Gazeteci Erdem, kıdem tazminatı hakkında görüşlerini, “Orta ölçekli bir iş yerinde çalışanların yarısının işten çıktığını düşünün ve bunların tamamına kıdem tazminatı ödendiğini varsayalım. Çok büyük bir finansal kriz yaşanır o iş yerinde. Ancak bir kıdem tazminatı fonu olmuş olsa ne işveren ödeme güçlüğü yaşardı ne de çalışan kıdem tazminatını alamayarak büyük bir maddi kayıpla karşı karşıya kalırdı. Kıdem tazminatını çalışan herkes alabilir. Ancak kıdem tazminatı hak etmek için en az 1 yıllık süre gerekir. Kıdem tazminatı alabilmek için kendi istek ve kusurunuz dışında işten çıkarılmış olmanız gerekir. Bazı istisnalar elbette var. Emekli olunması durumunda, askere giderken, kadınlar evlendikten sonra kıdem tazminatını alabilirler. Ayrıca çalışanlar emeklilikte yaş harici şartları tamamladıklarında da kıdem tazminatı alma hakkına sahip oluyorlar” sözleri ile aktardı.
EK ÖDEMELER DE DEVREYE GİRECEK
Faruk Erdem, kıdem tazminatı ile ilgili ayrıca şunları aktardı:
“Kıdem tazminatı hesaplanırken son brüt ücret dikkate alınır. Bu ücret ile çalışılan süre çarpılarak bulunur. Eğer çalışan ikramiye alıyorsa, yemek parası alıyorsa ve buna benzer ödemeler alıyorsa tüm bunlar brüt ücrete ekleniyor. Bu ücretler brüt maaşa eklenmezse tazminatınız eksik olur. Kıdem tazminatında sadece damga vergisi kesintisi oluyor. Başka herhangi bir kesinti yapılmıyor. Kıdem tazminatı taksitle ödenmez. Bu ödemeler peşin olarak yapılmaktadır. Ancak çalışan ile işveren anlaşması kaydıyla taksitle ödenebiliyor. 10 yıl çalışan bir asgari ücretli çalışan şu anda kıdem tazminatı alacak olsa bunun hesaplamasını da yapalım. Bu çalışanın brüt ücreti 6.471 TL olacaktır. Yine bu çalışana yılda iki defa birer maaş bayram ikramiyesi yani 12.942 TL verildiğini düşünelim. Aylık yemek parasını da 500 TL’den hesaplarsak giydirilmiş brüt ücret 8.490 TL olacaktır. Damga vergisi kesintisi hariç bu çalışanın kıdem tazminatı 80.495 TL olarak ödenecektir. Bu ek ödemeler hesaba katılmamış olsa bu çalışanın alacağı kıdem tazminatı 64.710 TL olacaktı. Yani ek ödemeler hesaplamaya katılarak 15.785 TL kar elde edildi. Bundan dolayı giydirilmiş brüt ücret ile kıdem tazminatınızı hesaplatmalısınız.”